Lijfrente vult pensioengat

Door | 26 februari 2012

Nederlanders zijn onvoldoende bewust van de derde pijler in het privépensioen omtrent lijfrente. Als de optelsom van de AOW-uitkering en het werkgeverspensioen lager uitvalt dan 70% van het huidige salaris, dan wordt gesproken van een pensioengat. Een groot deel van de Nederlanders kampt hier onbewust mee. Het afsluiten van een lijfrente biedt oplossing op de lange termijn.

Veel aandacht gaat uit naar de AOW en het werkgeverspensioen. Vooral nu de pensioenfondsen als gevolg van de lage dekkingsgraden onder vuur liggen, zouden mensen zich daarnaast ook meer moeten verdiepen in het privépensioen. Die derde pijler met betrekking tot de oudedagvoorziening is weliswaar geheel vrijwillig maar daarom zeker niet minder belangrijk. De opbouw van het pensioen blijft tenslotte eigen verantwoordelijkheid en niet die van de werkgever.

 

Waarom biedt lijfrente aanvulling op het pensioen?

Gesteld wordt dat 70% van het laatstverdiende loon de norm is voor een goed pensioen. Veel mensen redden het echter niet met alleen een AOW-uitkering en een werkgeverspensioen. Zij hebben dan een pensioengat. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld vanwege eerdere werkloosheid of tijdelijk verblijf in het buitenland waardoor er geen AOW is opgebouwd of door een of meerdere echtscheidingen. Ook mensen die eerder willen stoppen met werken doen er goed aan zelf vermogen op te bouwen voor later. Het is daarom belangrijk te kijken naar de huidige (financiële) situatie en wensen voor de oude dag. Naar aanleiding daarvan kan gebruik worden gemaakt van aanvullende voorzieningen binnen de derde pijler zoals lijfrente.

 

Lijfrente is fiscaal gunstig

Een goede optie voor het opbouwen van privépensioen is het afsluiten van een lijfrente bij een verzekeraar of bank. De deelnemer legt (periodiek) een bepaald bedrag in waarmee kapitaal wordt opgebouwd dat later periodiek uitgekeerd wordt tot aan overlijden. Het is ook mogelijk extra inkomen te genereren om eerder te stoppen met werken. Een lijfrente kan veel rendement opleveren en is bovendien fiscaal gunstig. De premies of eenmalige inleg (koopsom) die voor een lijfrente betaald worden, zijn onder bepaalde voorwaarden namelijk fiscaal aftrekbaar in box1 als uitgave voor inkomensvoorzieningen.

 

Opties lijfrente

Op de ingangsdatum van de lijfrente zijn er meerdere mogelijkheden. De hoofdregel is dat het geld in termijnen wordt uitgekeerd in de vorm van een levenslange of een tijdelijke oude dag lijfrente. Uitbetalen in één keer is niet voordelig omdat hierover veel belasting betaald moet worden. Het is trouwens niet verplicht de uitkering door de verzekeraar uit te laten betalen waar het vermogen is opgebouwd. Als de einddatum van de lijfrente nadert, dan is de deelnemer er vrij in een andere verzekeraar of bank te kiezen die op dat moment het hoogste rendement geeft. Een voorwaarde voor uitkering van lijfrente is wel dat de deelnemer op dat moment nog in leven is. Is dit niet het geval, dan vervalt het opgebouwde vermogen in sommige gevallen aan de verzekeraar. Is de lijfrente bij een bank gesloten, dan komt het resterende vermogen altijd aan de nabestaanden toe.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *