Lijfrente uitkering; hoe moet dat?

Door | 18 november 2011

Lijfrente uitkering; U heeft tientallen jaren geleden een lijfrentepolis afgesloten en nu bent u bijna klaar met werken. En nu wilt u deze graag uitkeren aangezien u geen of weinig pensioen op heeft kunnen bouwen. Maar nu weet u niet zeker hoe u de lijfrentepolis uit wilt laten keren. En wat past het beste voor uw situatie?

 

Hoe kan ik aan een lijfrente uitkering komen?

Wanneer uw lijfrente vrij komt, kunt u zelf kiezen hoe u dit wilt laten uitkeren. Vaak wordt u door aanbieder van de lijfrentepolis uitgenodigd voor een gesprek. In dit gesprek kunt u aangeven hoe u uw lijfrente uit wilt laten keren. Nu kunt u vaak voor 2 manieren kiezen. De eerste manier is de lijfrente als een uitkering uit te laten betalen. Met een lijfrente uitkering zult u dus maandelijks een bepaald bedrag uit uw lijfrente ontvangen, totdat u komt te overlijden.

De tweede optie is om de lijfrentepolis eenmalig uit te laten keren. Vaak doen mensen dit om het resterende deel van hun hypotheek af te kopen. Dus als u nog een deel van uw hypotheek heeft openstaan, zou dit een zeer goede optie kunnen zijn. Maar u kunt het natuurlijk ook voor andere gelegenheden gebruiken, zoals voor uw kind die aan het studeren is.

Het is zeer verstandig om hierbij een gedegen keuze te maken tussen een eenmalige uitkering of een lijfrente uitkering. Laat u daarom goed informeren over de verschillende manieren alsmede de fiscale gevolgen. Bespreek dit daarom ook met uw aanbieder. De meeste aanbieders kunnen u namelijk ook een lijfrente uitkering aanbieden.

 

Het uitbetalen uitstellen van mijn lijfrente uitkering, is dat mogelijk?

Ja, dat is zeker mogelijk. U kunt als reden hebben dat u het geld even niet nodig heeft of dat u nog steeds werkt. U kunt er dan voor kiezen om de ingangsdatum van uw lijfrente uit te stellen en zo kan uw kapitaal verder groeien. Maar u kunt dit uitstellen tot maximaal uw 70ste levensjaar. Dit bepaald namelijk de fiscale wetgeving. Als u uw lijfrente uitkering niet laat uitbetalen dan hoeft u uiteraard ook geen belasting te betalen. Toch kan dit negatieve fiscale gevolgen voor u hebben in de toekomst. Laat u daarom goed informeren bij bijvoorbeeld de belastingdienst of de aanbieder van uw lijfrente uitkering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *