Alles uitbetalen of een lijfrente uitkering; een moeilijke keuze

Door | 27 augustus 2015

U heeft waarschijnlijk in het verleden een lijfrentepolis afgesloten met de kijk op de toekomst. Wanneer u straks met pensioen gaat komt uw lijfrentepolis natuurlijk vrij en dan heeft u te maken met een lijfrente uitkering. Dan kunt u ervoor kiezen om de lijfrentepolis in één keer uit te laten betalen of in een vorm van een uitkering . U zult dan per maand een bepaald bedrag krijgen. Het ligt er natuurlijk helemaal aan waar u voor wilt kiezen.

 

Waarom zou ik mijn lijfrente uitkering uit laten betalen?

Vaak heeft u een lijfrentepolis afgesloten om later een beetje geld over te houden naast uw pensioen. U zult natuurlijk ook snel geneigd zijn om het geld in één keer uit te laten betalen en dit op een rekening te zetten. Het gevaar daarvan is dat u het sneller tot uw beschikking heeft en het ook sneller kunt uitgeven. Met een lijfrente uitkering is dit veel minder. U ontvangt dan namelijk elke maand een lijfrente uitkering. Doordat u een lager bedrag ontvangt bent u ook genegen dit minder snel uit te geven. Daarnaast ontvang je de lijfrente uitkering veel langer waardoor je er meer van kan genieten.

Daarnaast kunt u meestal uw lijfrentepolis niet boetevrij laten uitbetalen. In principe wilt u het contract wat u heeft verbreken met de verzekeraar en de verzekeraar zal daar geld voor vragen. Vaak is dit een percentage over de waarde van uw lijfrentepolis. Daarnaast zal de belasting ook blij zijn wanneer u uw hele polis uit laat betalen. Wanneer het geld van de lijfrentepolis vrijkomt zal de verzekeraar ongeveer de helft af moeten geven aan de belasting. Dit is namelijk wettelijk verplicht. Dit komt er op neer dat u maar een klein bedrag van uw lijfrentepolis overhoudt. Dit zal u niet overkomen wanneer u het als een uitkering laat uitbetalen. Met een lijfrente uitkering betaald u wel belasting maar wordt het verspreid over een langere looptijd. Daarnaast is het bedrag wat u ontvangt individueel lager waardoor u minder belasting hoeft te betalen. Een lijfrente uitkering bespaart dus belasting in vergelijking met een eenmalige uitkering.

 

Waar kan ik me goed laten informeren over uitbetaling en lijfrente uitkering?

Het is heel belangrijk dat u zich goed laat informeren over lijfrentepolissen. U moet een verstandige keuze maken tussen een eenmalige uitkering en een lijfrente uitkering. Zodra u namelijk een keuze heeft gemaakt dan kunt u niet meer terug. Het beste kunt u zich voor deze vraag wenden bij de verzekeraars of andere aanbieders van lijfrentepolissen. Deze zullen u uitnodigen voor een persoonlijk gesprek en u advies geven over een lijfrentepolis een lijfrente uitkering. Een partij die u goed advies kan geven met betrekking tot lijfrentepolis is Brand New Day. Zij bieden een speciaal ontwoekerpakket aan waarmee u uw lijfrentepolis kan door laten lopen. Brand New Day – Minder kosten. Meer pensioen!

Maar u kunt natuurlijk ook heel veel informatie op onze website vinden over lijfrentepolissen. Met tientallen artikelen over lijfrentepolissen kunt u zich goed verdiepen in lijfrentepolissen. Deze artikelen zijn puur informatief en willen u dan ook nooit een mooi praatje verkopen.

One thought on “Alles uitbetalen of een lijfrente uitkering; een moeilijke keuze

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *